Allt vi gör och konsumerar i samhället bidrar ju i större eller mindre grad till utsläpp av växthusgaser eller andra faktorer som påverkar vår miljö, och kultursfären är inget undantag. Enligt beräkningar som gjorts av Totalförsvarets forskningsinstitut, där de har tittat på koldioxidutsläppen från 319 olika varor och tjänster, orsakar en inbunden bok 4 kilos koldioxidutsläpp. Andra exempel på kulturella aktiviteter och varor som bidrar till utsläppen är teaterbesök (drygt 5 kilo) och biobesök (1,2 kilo).
Om man är kulturälskare behöver man dock inte förtvivla på grund av detta – enligt forskarna bakom rapporten är kulturkonsumtion generellt sett bra för miljön, jämfört med alla andra varor och tjänster som är med i rapporten. Om man till exempel ska gå bort till en vän menar de att det är bättre för miljön att ge bort en bok eller cd-skiva i present, snarare än en bukett blommor.
Något man dock måste ha i åtanke är att resor inte har tagits med i beräkningarna när värdena för kulturkonsumtionen togs fram. Om man måste köra bil för att komma till bion eller teatern ökar med andra ord koldioxidutsläppen för den kulturupplevelsen markant. Resor är också en essentiell del av kultursfären, genom att människor reser till andra länder för att upptäcka nya kulturer, besöka museer i andra länder och uppleva musik, teater och annat i det landet. Detta innefattar oftast resor med flyg, vilket självklart medför stora utsläpp av koldioxid. Om man inte vill ge upp möjligheten att resa och uppleva nya kulturer, men man också vill ta hänsyn till miljön, får man se till att välja mer miljövänliga transportmedel. Så länge man reser inom Europa är till exempel tåget ett utmärkt alternativ, och om man föredrar att köra bil finns det numera moderna miljöbilar i form av exempelvis en vätgasbil som gör att man får hög effekt samtidigt som man inte bidrar till några skadliga utsläppt.
Något annat som kan vara glädjande för alla kulturälskare är att det finns teatrar som arbetar medvetet med att belasta miljön så lite som möjligt i sin verksamhet. Det gäller till exempel Lerbäcks teater, som arbetar för miljön genom att använda elektroniska biljetter i så hög utsträckning som möjligt, genom att återvinna kostymer eller köpa dem second-hand, genom att använda miljömärkta rengöringsmedel, genom att återvinna alla förpackningar som förekommer i verksamheten och genom att använda närproducerade råvaror för mat och dryck.