Skönhetskulturens utveckling

När det gäller skönhet har kulturen varierat under olika epoker och det som en gång ansetts vara idealet har med tiden förändrats. Kvinnan har sedan urminnes tider varit ett objekt för skönhetskriterier och ofta på ett ganska nedsättande sätt.

I den här artikeln får du följa med på en berättelse om kulturens roll utifrån ett skönhetsperspektiv.

Dåtidens riskfyllda ingrepp

Historien berättar bland annat hur kvinnor burit upp obekväma plagg för att skapa en näst intill utopisk kroppsform. Under seklens framfart blev sedermera skönhetsoperationer ett fenomen med syftet att “förbättra” det naturliga utseendet.

Dåtidens ingrepp var inte alltid en trygg operation och faktum är att det än idag finns oseriösa skönhetskliniker. Det bästa exemplet på en professionell klinik i det moderna svenska samhället är Citadellkliniken som jobbar utifrån en teknik som går hand i hand med trygga skönhetsingrepp. Den som idag väljer att lägga sig under kniven för ett bröstlyft eller kanske fettsugning bör alltid välja klinik med omsorg. Något som inte dåtidens “skönhetspatienter” erbjöds på samma sätt som idag.

I modets spår

Utseendet har gått hand i hand med de för tiden gällande mode- och kulturtrenderna. Det har varit en slags samhörighet för att vara en del av något. Under 80-talet var det sprakande färgkalas, vågade urringningar och extra av allt som gällde. Något som bidrog till en ny typ av trend även inom skönhet där det vågade sminket fick betydelse. En kurvig figur var också på nytt en trend, vilket åter igen fick kvinnor (och män i viss mån) att på nytt lägga sig under kniven för att uppnå idealet.

Idag, ett par decennier senare, finns det en blandad kompott av kulturer och livsstilar som på skilda sätt präglar trender inom skönhet. Kanske att det idag är ett större fokus på klädstil än det fysiska utseendet. Även livsstil spelar roll där exempelvis natur, mark och lantliv åter fått liv, där knappast det perfekta utseendet är viktigt.

Äkta skönhet

I allt högre grad har dock den naturliga “looken” sakta men säkert spridits bland både kvinnor och män. Det kan å andra sidan visa sig på lite varierande sätt där det ibland handlar om att att sminka ett perfekt naturligt ansikte. Andra gånger kan den naturliga looken istället handla om att utesluta smink helt och hållet.

Det enda konkreta som går att säga om skönhetskulturen som fenomen genom tiderna är att idealen kommer och går, men att den äkta skönheten kommer inifrån.