Dahlia i matlagning och som medicin

Dahlian är uppkallat efter botanisten Anders Dahl som studerade under Carl von Linné i slutet av 1700-talet. Det finns totalt runt 30 arter i dahliasläktet, varav de flesta hittas i Centralamerika. Det är Mexikos nationalblomma.

Många som vill odla dahlia gör det antagligen främst för att den är vacker och exotisk. Men den har också en intressant historia inom både medicin, matlagning och kultur.

Äta eller odla dahliaknöl

För matlagning är det dahlians knöl som är ätbar. Knölar kan du köpa på våren för att kunna förgro dem till sommaren. Tänk på att vara ute så tidigt som möjligt, eftersom knölen kan ta skada om den får ligga i butiken för länge. Detta trots att knölen är i vintervila.

Smakmässigt brukar dahliaknöl jämföras med vattenkastanj eller morot och andra rotfrukter. Smaken skiljer sig också så klart åt beroende på sort och hur gammal knölen är. Ska man vara krass så är smaken relativt neutral, men som utfyllnad passar den perfekt. Det är också ett sätt att anamma ett mer hållbart tänkande kring matlagning och använda det som faktiskt normalt slängs när det inte längre används.

Utseendemässigt ser dahliaknölen lite ut som en jordärtskocka.

Dahlia som medicin genom historien

Innan upptäckten av insulin i början av 1900-talet användes i stället en form av fruktsocker, benämnt inulin. Denna typ av fruktsocker extraherades från dahliaknölar och förtärdes sedan för att hjälpa diabetiker. Hur väl det hjälpte är svårt att veta, men faktumet att fruktsockret inulin än i dag används för att testa till exempel njurfunktion, vittnar om att det troligtvis hade åtminstone en liten positiv effekt.