Lär dig mer om byggnadskultur

Har du någon gång tänkt på att vi verkar bygga på olika sätt världen över? En byggnad i Kina ser oftast inte ut som en byggnad i Sverige. Tittar man bara på byggnaderna i vårt avlånga land kan man se att utseendet varierar även inom landet. I vissa delar av landet finns till exempel fler byggnader i sten och tegel, medan du i andra delar hittar fler hus byggda i plank och timmer. Alla dessa variationer beror på byggnadskultur. Läs vidare för att lära dig mer om det här spännande ämnet.

Bor du själv i en äldre byggnad? Då kanske du tänkt på att du vill bevara den. Om du lär dig om byggnadsvård och kultur innan du sätter igång har du mycket bättre förutsättningar. Det behöver absolut inte bli dyrt. Bra material hittar du till exempel på Byggmax. Där finns också kunnig personal som kan hjälpa dig hitta rätt. Allt handlar egentligen om att förstå varför man historiskt har byggt som man har, och vilken funktion de olika byggsätten har haft. Att bry sig om byggnadsvård har idag blivit så populärt att det till och med delas ut pris inom området.

Se dig omkring i ditt närområde

För att förstå varför hus ser ut som de gör just i ditt område är det bara att börja se dig omkring. Bor du där det växer mycket skog? Då är det troligt att många av husen är byggda i trä. Finns det istället många stenbrott? Då är säkert många av husen byggda i sten. Historiskt sett har människor tagit vara på det material som fanns närmast. I Sorsele håller man till exempel kurser i timring för att värna om den unika samiska byggnadskulturen.

Studera kulturarvet Hälsingegårdarna

Visste du att det finns en speciell typ av byggnader kallade Hälsingegårdar i Hälsingland? De är faktiskt listade som världsarv enligt UNESCO, något som gör dem till en perfekt början om du vill börja fördjupa dig i byggnadskultur. Gårdarna har ett speciellt utseende och byggdes främst mellan åren 1800 till 1870. I dem huserade bönder och deras anställda. Karakteristiskt för byggnaderna är att de är stora och höga. Innan de kom till byggde bönder generellt inte så stora bostadshus. Till gårdarna hör också kringbyggnader som ladugård och andra förvaringsutrymmen. Eftersom det fanns mycket trä att tillgå är byggnaderna uppförda i just trä. Inuti var de ofta utsmyckade med konstfulla målerier av vilka några finns bevarade än idag.