Hur har det egentligen sett ut när vi har sökt jobb genom tiderna? Idag vet de flesta vad som förväntas av dem när de kommer till en arbetsintervju, men hur såg det ut för 100 år sedan? Genom åren förändras vår kultur, till och med den vi har kring att söka jobb. Här ska vi dyka djupare ned i ämnet.
Arv och rekommendationer
Om vi blickar tillbaka i tiden och tittar hur det såg ut på arbetsmarknaden i slutet på 1800-talet och början på 1900-talet så såg jobbsökandet inte riktigt ut som det gör idag. Då kunde man istället i högre grad ärva ett arbete. Det betyder att man lärde sig ett yrke av sina föräldrar och sedan tog över deras verksamhet när de blev gamla. Visst sker detta även idag, men inte alls i lika stor utsträckning. Det var också ovanligt att man bytte bransch och utbildade sig. Hade man en far som till exempel var bagare var alltså chanserna stora att man själv också blev det. Förr var det också mycket vanligare att knalla in på en verkstad utan avtalad tid och fråga om det fanns arbete. Man använde sig inte heller av CV på samma sätt som man gör idag. Istället var CV:t något som bestod av muntliga referenser från andra, snarare än av ett skrivet papper.
Idag har vi istället mängder med platsannonser som vi söker upp på nätet. Är du ute efter ett jobb så kan du till exempel besöka Bravura. Ska du söka jobb i Göteborg erbjuder de massor av tjänster inom branscher som IT, ekonomi, marknadsföring och teknik. Förr fanns dock inte sådana här smarta platsannonser. Istället fick man snarare höra talas om att det behövdes folk på en arbetsplats genom att tala med människor.
Arbetsförmedlingen
Ska du söka arbete idag är det en stor chans att du kommer i kontakt med arbetsförmedlingen. Men visste du att arbetsförmedlingen funnits sedan i början av 1900-talet? Den blev dock statlig först 1940. Genom åren har arbetsförmedlingen gått igenom många reformer, och nu är ännu en sådan på väg. Genom att undersöka arbetsförmedlingens historia kan man lära sig mycket om kulturen kring arbetssökande. 1949 började man till exempel med yrkesvägledning på Arbetsförmedlingen, något som indikerar början på en ny tid då fler började söka sig till nya branscher. Arbetsförmedlingen verkade också på 70-talet för en mer jämställd arbetsmarknad, något som vittnar om den tidens samhälle. Det här är helt enkelt en organisation som följer med olika kulturella förändringar i samhället.