Sök event

19 Feb

Polska filmfestivalen Kinoteka Stockholm 2017

Drama Komedi Samtal & Debatt Spänning

KINOTEKA STOCKHOLM 15-19 FEBRUARI – POLEN NOIR OCH HYLLNING TILL ANDRZEJ WAJDA
Välkomna till åttonde upplagan av polska filmfestivalen KINOTEKA STOCKHOLM med de intressantaste nya polska filmerna och en hyllning till den avlidne mästaren Andrzej Wajda. Nytt för i år är att alla filmer visas på samma plats, den ärevördiga Biografen Sture. Tack vare ett samarbete med SF Bio kan biljetter till Kinoteka köpas i kassan på alla SF:s biografer och på SF:s hemsida.

Kinoteka Stockholm arrangeras av Polska institutet i Stockholm. Samarbetspartner är SF Bio, Folkets Bio och Filmoteka Narodowa

Årets tema på Kinoteka är Polen Noir. Polsk film från 2000-talet är allt oftare genrefilm och vänder sig allt intensivare mot den mörka sidan av saker och ting, penetrerar de mörka stråken av samtiden, historien och människans natur. Inte bara kriminalfilmer, utan även filmer på gränsen mot fantasy och skräck. Det är alltså vad som står på KINOTEKAs meny i år.

Vi är stolta att kunna öppna festivalen med Jan P Matuszyńskis lysande debut DEN SISTA FAMILJEN, den senaste tidens mest omtalade polska film. Lika stolta är vi över avslutningen i form av mästerregissören Andrzej Wajdas sista film AFTERIMAGE. Båda filmerna är f ö baserade på internationellt erkända polska bildkonstnärers liv och verk. Dessutom är vi stolta över festivalens gäster: skådespelaren Aleksandra Konieczna, som spelar hustrun Zofia i DEN SISTA FAMILJEN, och Ewa Brodzka, regiassistent för AFTERIMAGE.

AFTERIMAGE berättar om den framstående målaren Władysław Strzemiński, en föregångare till konstruktivismen och skapare av teorin om unismen. Filmen skildrar hans kamp för sin konstnärliga självständighet åren kring 1950, när det härskande kommunistpartiet hade deklarerat den socialistiska realismen som den enda tillåtna konstriktningen. DEN SISTA FAMILJEN är ett mer nutida konstnärsporträtt, en skildring av målaren Zdzisław Beksiński och hans komplicerade och tragiska relation till sonen och hustrun, en svart humoristisk berättelse om en okonventionell familj och dödens oundviklighet.

KINOTEKA visar filmer av internationellt erkända polska regissörer, som Małgorzata Szumowskas tragikomiska BODY, där huvudpersonen försöker hjälpa sig själv och andra genom medial kontakt med de dödas andar, eller Jerzy Skolimowskis apokalyptiska 11 MINUTES där flera disparata människors livsöden vävs samman under 11 minuter. Dessutom får publiken möta uppmärksammade debuter som Jan P Matuszyńskis inledningsfilm DEN SISTA FAMILJEN, Agnieszka Smoczyńskas THE LURE, där två sjöjungfrur stiger upp ur Wisłafloden och visar upp den mörka sidan av nöjeslivet i 1980-talets kommunistiska Warszawa, Bartosz M Kowalskis PLAYGROUND om brutalt våld bland småstadsungdomar, och dokumentärfilmaren Marcin Koszałkas granskning av seriemördarens psykologi i sin spelfilmsdebut THE RED SPIDER.

Den nya polska noir-filmen blandas på årets Kinoteka med den nyligen avlidne regissörslegenden Andrzej Wajdas filmer. Förutom AFTERIMAGE visas två av hans verkliga klassiker, ASKA OCH DIAMANTER och DET FÖRLOVADE LANDET, filmer som ger viktiga bidrag till förståelsen av polsk historia och kultur. Vi visar också en mer okänd pärla i Wajdas filmografi, DIRIGENTEN, högt ansedd av filmkritiker och andra filmare, däribland Ingmar Bergman.

Vi tror att menyn på årets KINOTEKA kan ha något för alla, finsmakare och vanliga filmvänner med intresse för ny europeisk film. Polen hör idag till Europas mest intressanta filmländer och får mycket uppskattning på internationella filmfestivaler.

PROGRAM FÖR KINOTEKA STOCKHOLM 2017
15.02 ONSDAG
18:00 Den sista familjen. Regi: Jan P. Matuszyński (124 min)
(före filmen publiksamtal med skådespelaren Aleksandra Konieczna)
16.02 TORSDAG
17:00 Det förlovade landet. Regi: Andrzej Wajda (179 min)
20:30 Humble Servants. Regi: Mariusz Gawryś (101 min)
17.02 FREDAG
17:30 Body. Regi: Małgorzata Szumowska (89 min)
20:30 Playground. Regi: Bartosz M. Kowalski (88 min)
18.02 LÖRDAG
15:00 The Lure. Regi: Agnieszka Smoczyńska (92 min)
17:30 Dirigenten. Regi: Andrzej Wajda (97 min)
20:30 11 minutes. Regi: Jerzy Skolimowski (81 min )
19.02 SÖNDAG
15:00 Aska och diamanter. Regi: Andrzej Wajda (110 min)
17:30 The Red Spider. Regi: Marcin Koszałka (90 min)
20:30 Afterimage. Regi: Andrzej Wajda (98 min)
(efter filmen publiksamtal med regiassistenten Ewa Brodzka)

Filmerna är på polska med engelsk text, förutom Den sista familjen som har svensk text.
Samtliga filmer visas på Biografen Sture, Birger Jarlsgatan 41.
Biljetter kan köpas på alla SF-biografer och på SF:s hemsida

Arrangör: Polska institutet Läs mer >