Sök event

27 Apr

Det blåser på månen

Teater Ung

Det blåser på månen av Eric Linklater på Dramatens Elverket. En familjeföreställning om syskonkärlek och frihetsdrömmar i skuggan av krigets allvar. Ett sagoäventyr om behovet av att få vara den du är.

Systrarna Dina och Dorinda har fått lära sig att de måste vara snälla och lydiga, annars kan en ond vind från månen blåsa in i deras hjärtan. Men allt de gör uppfattas som bus av omvärlden. Deras pappa har åkt iväg till landet Bombardiet för att hjälpa bombardierna att avsätta sin diktator och när han tillfångatas bestämmer systrarna sig för att rädda honom.

Den brittiska författaren Eric Linklaters älskade barnbok Det blåser på månen skrevs under andra världskriget och har med åren fått klassikerstatus. I Sverige har den gått som radioföljetong flera gånger, gjorts till tv-serie 1985 och har även bearbetats för teater. Manusförfattaren Sofia Fredéns svängiga dramatisering, som tidigare har satts upp på Helsingborgs Stadsteater, kommer nu till Dramaten i händerna på regissören Ellen Lamm. I huvudrollerna ser vi Emma Broomé och Sanna Sundqvist.

Genom en spektakulär visuell gestaltning – skådespelarna och scenografin interagerar med projicerade animationer på ett nära och för Dramaten helt nytt sätt – kommer sagan till liv som aldrig förr. Dina och Dorinda blir stora som ballonger, förvandlas till skuttande kängurur, färdas med allt från moped till tåg och är med om mycket annat. Gränsen mellan fantasi och verklighet löses upp på ett både spännande och underhållande sätt. Det blir en hisnande resa, men med en allvarlig botten. Det blåser på månen är en berättelse om instängdhet, frihetslängtan och systerskap, och som indirekt ställer frågan: vad innebär det egentligen att vara fri?

Ellen Lamm började sin Dramatenkarriär som barnskådespelare i Ingmar Bergmans uppsättning av Strindbergs Ett drömspel 1986, därefter kom flera roller både på teater och i film. På senare år har hon framförallt varit aktiv som regissör på Dramaten, med uppsättningar som Drömström och Rundlund, Jane Eyre, Brev från Eric Ericson, Paradisets barn och senast Vad är pengar? som spelades på Elverket under 2015.

För scenografi och kostym står Magdalena Åberg, som tidigare samarbetat med Ellen Lamm i Paradisets barn och Jane Eyre.

Föreställningen rekommenderas från 7 år och uppåt.